Muslims Feel Rejected By The CDA

    CDA MP Nihat Eski fears that his party hasn’t done enough to distance itself from Rita Verdonk, Ayaan Hirsi Ali and Geert Wilders. Other CDA members and activists agree that Muslims at both the national and local levels are increasingly alienated from the governing Christian Democratic Appeal. {(continues below in Dutch)} ,De emotie, de commotie is groot, zegt hij in een interview met Trouw. ,,Moslims zouden geen incasseringsvermogen hebben, islam en democratie zouden onverenigbaar zijn en het islamitisch geloof zou een achterlijke cultuur zijn. Deze uitspraken hebben moslims diep gekwetst. Het zijn onzinnige en vooral polariserende uitspraken. Uit de moslimgemeenschappen kreeg ik sterke signalen dat ze vonden dat het CDA stelling moest nemen tegen deze uitspraken. Dat is onvoldoende gebeurd en de rekening daarvan kregen we bij de gemeenteraadsverkiezingen.” Eski staat met zijn kritiek niet alleen, wel is het bijzonder dat hij als CDA-kamerlid en moslim nu, vier maanden voor de kamerverkiezingen, zijn kritiek uit. CDA-voorzitter Marja van Bijsterveldt verwoordde in mei tijdens het partijcongres haar zorgen over de kloof tussen het CDA en de moslimkiezer. ,,Er is sprake van pijn en gevoel van miskenning.” Ze riep op tot een andere toon en houding van haar partij. De oud-voorzitter van het CDJA (de jongerenorganisatie), Ronald van Bruchem, zei eerder in een interview dat zijn partij een ‘mega-probleem’ heeft in de grote steden, omdat het contact met allochtonen verloren lijkt.

    Share Button

    Sources